Mökki talviteloille! Keräsimme 10 täsmävinkkiä, joilla onnistut.

27.11.2020

 

Mökkien omistajat tietävät, että hyvät huoltotottumukset pitävät rakkaan mökkipaikan sellaisena, että sinne on helppo palata ja mukava viettää aikaa rentoutuen. Asianmukaisella mökin varustamisella, voidaan ehkäistä suurimmat mökkeihin liittyvät ongelmat ja helpottaa kevätkauden aloitusta. Mitä tähän sisältyy? Keräsimme 10 täsmävinkkiä, joilla laitat mökin talvikuntoon ja voit olla huolettomin mielin!

Pidä huolta riittävästä ilmanvaihdosta ja paloturvallisuudesta

Mökillä oleillessa ilmanvaihdosta on helppo pitää huoli, kun ikkunoita ja ovia voidaan pitää huoletta auki. Mökiltä poistuessa pidemmäksi aikaa, rakkaiden vuodenaikojemme kääntöpuolena kuitenkin ovat suuret lämpötilavaihtelut, jotka vaikuttavat väistämättä sisäilman laatuun.

Puutteellisen ilmanvaihdon seurauksena kosteus pääsee tiivistymään pinnoille ja aiheuttamaan sisäilmaongelmia, muodostaen mahdollisesti jopa hometta. Kosteus voi myös aiheuttaa korroosiota mökin sähkölaitteissa ja tästä seurauksena on todellisia vaaratilanteita. Ilmanvaihto on siis tärkeä turvallisuus kysymys.

1. Riittävästä ilmanvaihdosta voidaan pitää huoli yksinkertaisesti säätämällä ilmanvaihtokone oikein tai jättämällä tulisijan hormia hieman auki, niin että hormiin syntyy kevyt imu. Puhdas ilma saadaan tilalle korvausilmaventtiilien kautta. Näin kosteus ei ehdi kiertymään sisälle ja sisäilman vaihtoa voidaan pitää yllä tehokkaasti.

Vaihtoehtoisesti voit myös ehkäistä kosteuden kerääntymistä pitämällä mökillä yllä pientä peruslämpöä. Tämä on erityisen hyvä vaihtoehto nollakelien aikaan, kun lämpötila sahaa pakkasen ja plussan molemmin puolin. Lämmittäminen toki kustantaa enemmän, mutta talviasuttavissa mökeissä se on usein välttämätöntä, jotta mökki pysyy kuivana. Mikäli mökissä on ilmalämpöpumppu, pidä huoli, ettei se ole ainoa lämmönlähde, sillä se on hyvin herkkä suurille lämpötilavaihteluille.

2. Huolehdi paloturvallisuudesta. Tulipalojen määrät ovat kasvamaan päin ja syynä on valitettavan usein inhimillinen huolimattomuus. Tarkista siis aina, että tulisijat ja hormit ovat asianmukaisesti nuohottu ja tuhkaluukut on tyhjennetty huolellisesti. Pidäthän huolta myös, että palo- ja häkävaroittimet ovat toimintakuntoisia. Näillä pienillä eleillä voi olla suuri vaikutus mökkisi turvallisuuteen.

Mökille palatessasi, lämmitä kylmiä tulisijoja maltillisesti, jotta ne eivät puske nokea sisälle. Näin vältät myös tulisijojen herkän ylikuumenemisen.

Tarkista myös nämä:

3. Siisti ja tarkista katto, vesikourut ja yläpohja.  Haravoi katto ja puhdista räystäät lehdistä ja havuista. Tarkista tiivistykset ja katon yläpohja, jotta sulava lumi ei aiheuta kosteusvahinkoja.

4. Ikkunoiden, ovien ja ulkoseinien kunto on hyvä vilkaista, jotta mahdolliset vauriot voidaan havaita ajoissa ennen talven tuloa.

5. Sadevedet ja perustukset. Pidä huoli, että sadevedet ohjautuvat aina kauas sokkelista. Mielellään vähintään kolmen metrin päähän.

6. Arvoesineet – vie kaikki arvoesineet pois ja turvaa mökkisi kameravalvonnalla. Onko tämä todella tarpeellista? Kyllä on. Mökkivarkaudet ovat yleistyneet vuodessa lähes 90 % ja ne tapahtuvat tyypillisesti silloin, kun perinteinen mökkikausi ei ole käynnissä, joten tässä asiassa ei kannata luottaa vain omaan tuuriinsa. Panosta nykytekniikkaan ja hanki oma turvajärjestelmä mökille, joka ilmoittaa kutsumattomista vieraista suoraan sinulle.

7. Suojaa ruuat sisällä ja kasvit ulkona tuholaisilta. Laita kaikki ruuat tiiviisiin säilytyspurkkeihin ja verkota pensaat ja puut.

8. Vedä veneet ja ponttonit rantaan ja vie pihakalusteet talvivarastoon suojaan.

9. Ole selvillä vakuutusehdoistasi ja päivitä vakuutukset mökin varustetason mukaisiksi

 

10. Minimoi riski vesivahingolta ja veden jäätymiseltä

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä on hyvä muistaa, että putkirikot ovat murtovarkaiden jälkeen yleisimpiä vakuutusyhtiöiden korvaamia vahinkoja mökeillä. Vesivahinkojen riski kasvaa aina silloin, kun vettä ei käytetä säännöllisesti. Putkistoihin jäänyt vesi jäätyy ilmojen kylmetessä ja riski putkien halkeamiseen on suuri. Kun leudommat säät tulevat, jäätynyt vesi sulaa ja valuu haljenneista putkista aiheuttaen mittavaa vahinkoa. Kuinka siis toimia?

Kytke käyttövesi- tai kaivopumppu pois päältä mökiltä lähtiessäsi ja tarkista hyvissä ajoin, että vesi on huolellisesti tyhjennetty putkistoista. Vesi on hyvä tyhjentää kaikkialta missä se virtaa: viemäreistä, vesijohdoista, hajulukoista, hanoista, ja letkuista. Tyhjennä myös vadit, ämpärit ja padat. Muista myös, että ympärivuotisessa käytössä olevien mökkien peruslämpö ei vielä turvaa sitä, ettei vahinkoa voi sattua. Mikä avuksi?

Vaikka mökkillä on mukavaa säilyttää perinteinen tunnelma, on turvallisuusasioissa hyvä hyödyntää nykytekniikan tuomaa helpotusta. Vesivuotovahti on helppo ja kustannustehokas vakuutus levollisesta mielestä mökkipaikan suhteen. Järjestelmä havaitsee pienimmätkin poikkeamat ja vuodot vedenkulussa ja ilmoittaa niistä suoraan mobiililaiteellesi. Laite sulkee vedenkulun ja pitää huolta ettei laajamittaista vesivahinkoa pääse sattumaan.

Katso tältä videolta, kuinka Ville Haapasalo varmistaa mielenrauhansa mökkeillessä.

Ole huoletta!

Liiallisen murehtimisen omaisuudesta voi minimoida yksinkertaisten ja nykyaikaisten keinojen avulla. Mökin kuuluu olla paikka, jossa mieli voi levätä ja siksi pienillä säännöllisillä toimilla kannattaa varmistaa perusasiat.Hyödynnä siksi nämä 10 täsmävinkkiä, joilla laitat mökin talvikuntoon. H2O Vesiturva auttaa sinut turvallisen mökkeilyn pariin ja vähentää vesivahinkojen ja -vuotojen aiheuttamaa stressiä ja huolta.

Lue lisää täältä H2O-Vesiturvan ominaisuuksista.

 


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220
  • Kopioitu leikepöydälle