Kuinka vähentää vedenkulutusta? 3 Helppoa keinoa kohti energiatehokasta asumista!

4.12.2020

Me kaikki varmasti haluaisimme profiloida itsemme ympäristötietoisiksi ja ekologisiksi kunnon kansalaisiksi. Ymmärrämme, että puhdas vesi on elämämme elinehto ja tarvitsemme sitä
päivittäisiin toimiimme jatkuvasti. Veden säästäminen voi tuntua vaikealta ajatukselta, koska emme halua tehdä elämästämme liian vaikeaa. Miten siis motivoitua ja kuinka vähentää omaa vedenkulutusta?

Suomalainen kuluttaa keskimäärin noin 140 litraa puhdasta vettä henkilöä kohden vuorokaudessa. Vertailun vuoksi keskiverto mosambikilainen joutuu pärjäämään 4 litralla vuorokaudessa maan vähäisten vesivarojen vuoksi. Ongelmamme ei onneksi täällä pohjoismaissa suinkaan ole se, että vesivaramme yhtäkkiä loppuisivat, mutta talousvetemme tuottaminen on pitkä prosessi ja se kuluttaa valtavasti energiaa ja kasvattaa hiilijalanjälkeämme. Vaikka vetemme Suomessa onkin suhteellisen edullista, on hyvä muistaa, että pienistä puroista voi vuositasolla kasvaa suuri lasku.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva kannustaakin ottamaan tavoitteeksi kuluttaa enintään 100-120 litraa vettä henkilöä kohden vuorokaudessa. Mutta kuinka vähentää vedenkulutusta? Ja mistä saamme nipistettyä tuon erotuksen arjessamme tekemättä asiasta liian monimutkaista?
Kokosimme muutaman merkittävän muutoksen, joita jokainen meistä voi tehdä pienellä vaivalla.

Lyhennä suihkuaikaa!

Peseytymiseen kuluu noin 45 % käyttämästämme vedestä. Sinun ei tämän takia tarvitse harventaa suihkussa käyntejäsi, mutta merkittävän muutoksen voit saada aikaan jo vähentämällä suihkuaikaasi – edes yhdellä minuutilla. Onko siinä järkeä? Kyllä on. Tällä pienellä toimella säästät jo 15 litraa vettä vuorokaudessa, jolla olet harppauksen lähempänä tavoitetta.

Suihkut kuluttavat vettä keskimäärin 15 litraa minuutissa. Esimerkkinä kustannuksista 15 minuutin suihku päivittäin maksaa noin 450 euroa vuodessa kun 5 minuutin suihkuvisiitillä kustannukset jäävät noin 150 euroon. (Oletuksena energian hinta 10 snt/kWh ja veden hinta 3,4 eur/m3.* motiva.fi)

Tee siis ekoteko ja peseydy edes hieman nopeammin!

Hana kiinni!

Kuinka usein jätämmekään huomaamattamme hanan valuttamaan vettä kotiaskareidemme ohessa? Vesi saattaa valua menemään ruuanlaiton ja tiskaamisen aikana, hampaita pestessämme tai levittäessämme pesuainetta suihkussa. Allashanasta vettä valuu keskimäärin 6 litraa minuutissa.
Hampaiden pesun ajaksi suljettu hana voi siis säästää vettä 48 litraa päivässä. Eli 17 520 litraa vuodessa. Ajattele että voit hyvin pienellä eleellä säästää vuositasolla lähes viidenneksen
käyttämästäsi vedestä. Melkoinen muutos!

Seuraa vedenkulutustasi päiväkohtaisesti

Todennäköistä on, että moni meistä näkee todellisen vedenkulutuksemme vasta kuukausien jälkeen vesilaskussa eriteltynä, jos silloinkaan. Tämä tuskin motivoi montaa meistä tekemään muutoksia vedenkulutuksessamme. Ihminen on unohtavainen ja ajatus vedenkulutustottumusten muuttamisesta voi unohtua heti laskun maksettuamme.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että omien veden käyttötottumusten seuranta ja analysointi reaaliaikaisesti onkin merkittävä keino säästää asumiseen kuluvaa lämmitysenergiaa ja vettä. Olennaista on, että voit henkilökohtaisesti kokea, kuinka hanan sulkeminen pieneksikin hetkeksi vaikuttaa samana päivänä käyttämäsi veden määrään ja vesilaskuusi. Tämän tietoisuuden on todennettu pienentävän vedenkulutusta jopa 20 %.

Mutta eivätkö vedenkulun valvontaan kehitetyt järjestelmät kustanna järjettömän paljon? Monet vedenkulusta seuraavat järjestelmät ovat kalliita asentaa ja ylläpitää, mutta onneksi nykytekniikka on kuitenkin kehittynyt suuria harppauksia tämän suhteen ja löytyy tahoja, jotka haluavat auttaa asukkaita siirtymään vedenkulutuksen seurantaan huolettomammin. H2O Vesiturva on sitoutunut tekemään vedenkulun mittaamisesta mahdollisimman kustannustehokasta ja käyttäjäystävällistä.

Kilpailukykyiset hintamme takaavat, että järjestelmä maksaa itsensä takaisin ja edistää taloyhtiöiden energiatehokkuutta.

Turvallisuutta ja kestävää asumista

Kun kiinteistöösi on asennettu tehokas vedenkulutuksenseuranta, pienennät myös suuresti riskiä ikävimmältä veteen liittyvältä katastrofilta – vesivahingolta. H2O Vesiturva huomaa ne ongelmat
vedenkulutuksessa, joita asukkaan on mahdoton huomata itse tarpeeksi ajoissa. Ongelmatilanteen huomattuaan laite sulkee vesisulun automaattisesti. Onko tästä todella hyötyä?

Mietihän, että esimerkiksi wc-istuimen jatkuva vuoto voi aiheuttaa vuositasolla jopa yli 1700 euron
laskun tämä tarkoittaa noin 140 euron laskua kuukaudessa. Varmasti löydät paremmankin keinon käyttää rahojasi, kuin kirjaimellisesti huuhtomalla suoraan wc-istuimestasi alas. Etäseuranta palvelun toiminta perustuu siihen, että vesimittari laskee veden pulssin jokaisessa
huoneyksikössä ja tämä lähettää tiedon keskusyksikölle, josta se välittyy esimerkiksi
pilvipalveluun asukkaalle. Voit siis seurata vedenkäyttöäsi suoraan puhelimelta ymmärrettävästi, eikä sinun tarvitse enää yllättyä vesilaskua saadessasi.

Näillä kolmella helpolla askeleella jo mittavasti vaikuttaa oman asumisesi
energiatehokkuuteen, sitoutua kansainväliseen muutokseen ja säästää niin
luontoa kuin varojasi. Nipistetään siis yksi minuutti suihkusta, laitetaan hanat kiinni
arkitoimien ajaksi ja kasvatetaan tietoisuuttamme tottumuksistamme nykytekniikan välityksellä.

Lue täältä lisää H2O Vesiturvan huolettomasta käyttösovelluksesta ja pyydä tarjous omaan kiinteistöösi!

 

 


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220
  • Kopioitu leikepöydälle