Älykoti 2020-luvun uusi normaali?

15.12.2020

Digitalisaatio on astunut hiljalleen osaksi asumistamme ja voimme nähdä yhä useammissa kodin laitteissa tekoälyn astuvan auttamaan arkisia askareitamme. Robotti-imurit, ajastetut pesukoneet ja kodinturvajärjestelmät tekevät kodin toimintojen hallitsemisesta sujuvaa. Älykoti voi silti tuntua vielä kaukaiselta ajatukselta. Yhdistyvä äly, jolla kotia voi hallita etäältä, onkin vasta ottamassa ensi askeleita asumisen kulttuurissa, mutta reippaita sellaisia. Noin 1 % suomalaisista kodeista voidaan luokitella älykodeiksi, vaikka joitakin älyasumisen ominaisuuksia useammissa kodeissa onkin pirstaleisesti. Jo 2020 luvulla voimme odottaa asiaan muutosta.

Älykästä arkea

Älykoti tarkoittaa kotia, jossa elektroniset laitteet, valaistus, vedenkulutus-, turvallisuus- ja lämmitysjärjestelmä ja ovat kytkettynä verkkoyhteyteen ja niitä voidaan hallinnoida ja lukea etäältä esimerkiksi puhelimen avulla. Laitteet voidaan asettaa tai ajastaa toimimaan itsenäisesti tukemaan arjen toimintoja.

Tulevaisuuden älykodissa kotia voitaisiin kuitenkin hallita etäältä vielä monipuolisemmin. Johtavien teknologiabrändien tuotevalikoimaan on esimerkiksi tullut jääkaappeja, jotka muistuttavat ruokatarpeista ja mahdollistavat, että voit kauppareissulla tarkistaa mitä jääkaapistasi puuttuu.  Markkinoilta on myös saatavilla monipuolisia järjestelmiä, joilla voit sammuttaa haluamasi laitteet kotoa lähtiessäsi. Kuinka suuren huolen poistaa esimerkiksi se, että tulevaisuudessa voit tarkistaa työmatkalla, että tulihan kahvinkeitin sammutettua ja jos ei tullut voit puhelimesi kautta sammuttaa laitteen. Suuremmat hyödyt liittyvät kuitenkin arjen helpotuksen lisäksi ympäristöön.

Ekologisuutta ja energian säästöä

Kodin automatisointiratkaisuja on saatavilla lukuisia ja yksi niiden päätavoitteesta on tukea energiatehokasta, kestävää asumista. Lisäksi automatisoidut ratkaisut säästävät rahaa ja keräävät asukasta hyödyttävää dataa, jolla laitteet voivat auttaa optimoimaan elinympäristöämme parhaaksi mahdolliseksi.

Otetaan esimerkiksi kodin lämmitys ja ilmastointi. Kun lämmitysenergian säätäminen integroidaan osaksi älykodin kokonaisuutta, järjestelmä reagoi lämpötilavaihteluihin nopeasti. Näin lämpö jakautuu asunnossa tasaisesti ja energiaa säästävästi.

Huoneistokohtaisen lämpötilan säätely ja läsnöolotunnistimet auttavat optimoimaan kodin lämmityksen käytettävän energian tehokkaalla tavalla. Seurannan avulla myös ylimääräiset lämpövuodot tai laitteiden toimintaviat voidaan tunnistaa ja määritellä paremmin. Voimme vain kuvitella, kuinka tulevaisuudessa tämä teknologia on apuna kehittämässä niin kotien, kuin julkisten rakennusten energiatehokkuutta.

H2O Vesiturva takaa huolettoman vedenkulun valvonnan 

Älykäs vedenkulun valvonta

Vedenkulun turvaaminen on varmasti asia, joka lähivuosina tulee olemaan merkittävä askel monen kodin siirtymisessä älykodin piirteisiin. Ymmärrämme, että kiinteistöt tarvitsevat vesivahinkoja ehkäisevää järjestelmää siinä missä palohälyttimiäkin. Tehokkain tapa minimoida vesivahingon riskejä ja seurata omia vedenkulutustottumuksia on vesimittaristoon asennettava järjestelmä, joka havaitsee pienetkin vuodot huoneistokohtaisesti. Ohjelman avulla voit säätää vedenkulkusi ’’poissa kotoa’’ tilaan kun lähdet pidemmälle matkalle. Järjestelmä myös ilmoittaa poikkeamat vedenkulutuksessa ja ilmoittaa niistä suoraan puhelimellesi, sekä sammuttaa vedenkulun jos hälytykseen ei reagoida.

Vedenkulun valvonnan on todettu vaikuttavan omiin vedenkulutustottumuksiin kuluvaan energiaan jopa 20% ja tämä on jo suuri askel kohti energiatehokasta asumista.

Lue lisää täältä, kuinka H2O Vesiturva haluaa tukea älykästä arjen hallintaa ja turvata kotiemme kunnon.

Älykoti ja kustannukset

Monet sulkevat ajatuksen älyasumiseen siirtymisestä, koska pelkäävät kustannusten kohoavan liian korkeiksi. Teknologian hyödyntämisen kodissaan voi kukin räätälöidä nykypäivänä itselleen sopivaksi ja oman budjettinsa mukaan.

Monet valmistajat tekevätkin mahdolliseksi, että laitteiden käyttökustannukset pysyisivät kohtuullisina ja asennukseen käytettävä hinta maksaisi itsensä nopeasti takaisin energiansäästöjen myötä.

Älykodin rakentaminen kannattaa aloittaa asioista, jotka huolehtivat kodin turvallisuudesta ja tekevät asumisestamme vihreämpää. Nämä investoinnit takaavat, että sinä itse olet hallinnassa kodistasi ja voit minimoida kotiin liittyviä riskejä ja ongelmakohtia.

 

 

 


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ofi/h2o.fi/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220
  • Kopioitu leikepöydälle